Класическите камини – традиционен акцент в интериора

Първоначално камините изпълняват практическа функция – за отопление, по този начин формират традиционната структура на този елемент в дома. В зависимост от региона, камините се променят, като се допълват от различни части, специфични за определен стил или период. В съвременния интериор класическите камини с редки изключения вече не изпълнява първоначалната си функция, , но може перфектно да допълват и направят силен акцент върху класическия стил на къщата.
Класическия английски тип камини е най-известният сред тях. Тя има най-прост, но елегантен вид.. Фасадата е с каменна греда подпряна на две леко извити опори.

Камиини от английски тип

Класически камини от английски тип

Вторият най-популярен вид е класическата френска камина. Тя се различава от английската с по широката си основа. Коминът обикновено не се открояват от равнината на стената, което прави класическата френска камина по-атрактивно решение за малки пространства.

Камиини от френски тип


Класически камини от френски тип

Италианските камини са различни от предишните два вида по-затворена форма на огнището – то се допълва от изваян релеф и декоративни пана. По този начин фасадата става масивна и камината се превръща в един виден централната част от интериора. Традиционните италиански класически камини, особено барок и рококо, бяха декорирани с гипсови корнизи изваяни, малки скулптури. Тази камина ще бъде силен акцент на класически интериор в една къща. За нейното изграждане има нужда от повече пространство.

Камиини от италиански тип

Класически камини от италиански тип

Последният вид от класическите камини е холандската алпийска камина, с нея се затоплят селски къщи и планински хижи. Те обикновено са изградени от необработени камъни, имат широка база и комин.Конструкцията на тези камини е трапец – страничните стени на фасадата са разположен по диагонал. Най-често се използват в интериора на модерни вили, където, за разлика от предишните видове камини, пряката им функция е за отопление на дома.

Камиини от холадски тип


Класически камини холандски тип

За да се изгради класическа камина в модерния дом трябва да има наличие на достатъчно място и спазване на разпоредбите за пожарна безопасност в комбинацията със стила на дома.